5 неща, които всеки трябва да пробва в началото на годината

Зимата и празничният сезон могат да оставят кожата ни в по-лоша форма. Вижте какво препоръчва дерматолога и кои са най-добрите неща, които можете да направите за кожата си в началото на 2020 година.

Ако в началото на тази година кожата ви се чувства малко изтощена, не се притеснявайте. Вижте какво споделя д-р Анджали Махто, консултант дерматолог и говорител на Британската кожна асоциация, за някои нови решения в грижата за кожата  през 2020 година.

Защо грижата за кожата е толкова важна?

Една от основните функции на кожата е да действа като бариера пред външния свят, но тази функция може лесно да бъде намалена или повредена, ако не се грижим правилно.

“Кожната бариера може лесно да бъде разрушена или увредена от вредни химикали като замърсители в околната среда, кумулативни увреждания от слънцето или дори продукти, които умишлено се нанасят върху кожата заради техните анти-стареещи ефекти като ретиноиди. Като старее кожата, тя става все по-суха във времето. Използването на продукт за почистване ще премахне замърсяването и микроорганизмите от околната среда, както и потенциално ще подобри  бариерната функция на кожата. Това от своя страна ще доведе до по-добър цялостен външен вид.”

Почти всичко може да окаже влияние върху кожата ви, от това къде живеете до това, което ядете. Стресът е известен фактор, който причинява влошаване на възпалителни състояния на кожата, като екзема, псориазис, акне и розацея, докато диетите са показали своето отражение върху тена.

Важно е да се отбележи, че някои продукти могат да дразнят кожата – така че не забравяйте да прочетете всички етикети преди употреба.

На всичкото отгоре, зимата е труден сезон за кожата, с тежки условия, които я карат да образува защитна бариера, за да предотврати загубата на вода. Често това може да доведе до повишена сухота, изпръхване и лющене на кожата.

“Важно е кожата редовно да се хидратира, за да се борим с тази зимна сухота. Овлажнителите ще свържат и задържат водата, в допълнение към образуването на защитно уплътнение, което предотвратява по-нататъшната загуба на вода. Сухото време, ниската влажност и вятъра също допринасят за болките и напуканите устни през зимата. Използвайте лек балсам за устни по всяко време.”

Препоръка № 1 – Ползвайте слънцезащитен крем

Слънцезащитният крем не е само за лятото и трябва да се ползва през цялата година, тъй като дори в студените зимни дни има увреждаща ултравиолетова радиация. Слънцезащитните продукти трябва да предлагат широк спектър на защита срещу UVA и UVB лъчи и най-малко SPF 15. Това е особено важно, ако се наслаждавате на хобита на открито като бягане, туризъм или спорт със сняг. Редовната употреба на слънцезащитни средства ще помогне да се предотврати развитието на рак на кожата и преждевременно стареене.

Препоръка № 2 – Поддържайте нещата чисти

Чантичките за грим са място за размножаване на бактерии. Четките за грим трябва да се почистват поне веднъж месечно, което много жени пренебрегват. В противен случай бактериите могат да се натрупват на повърхността от постоянния контакт с кожата ни. Продуктите не трябва да се използват след изтичане на срока им на годност или трябва да се изхвърлят известно време след отварянето им. Това варира в зависимост от типа продукт. Например, два или три месеца за спирала и 12 месеца за течна основа. Датите на изтичане на срока обикновено са показани върху продуктите, като дата на периода след отваряне (PAO), напр. 12M или 3M.

Препоръка № 3 – Използвайте серум

Серумите за лице са концентрирани, бистри, гелоподобни разтвори, които са съставени от малки молекули. Това означава, че те се абсорбират бързо и проникват дълбоко в кожата. Имат висока концентрация на активни съставки като антиоксиданти, витамини или пептиди. Антиоксидантният серум може да помогне за ограничаване на щетите, причинени от замърсяване и ултравиолетова светлина. Има и някои данни, че те също могат да подобрят ефикасността на слънцезащитния ви продукт.

Препоръка № 4 – Използвайте маска за лице

Глинените маски са чудесни за мазни типове кожа, които са склонни към акне. Глината е отлична съставка при извличането на примеси, които могат да доведат до черни точки и петна. Каолинът в глината абсорбира мазнините и помага на кожата. Други съставки, които могат да бъдат полезни са салицилова киселина, гликолова киселина, масло от чаено дърво, ретинол и ниацинамид.

За суха кожа потърсете маска, съдържаща хиалуронова киселина. Хиалуроновата киселина е една от най-хидрофилните (или “обичащи водата”) молекули, намиращи се в козметичните продукти и има огромна способност за свързване с вода. Следователно тя действа като идеален овлажняващ продукт, хидратиращ сухата кожа и уплътняващ фините линии и бръчки в стареещата кожа.

Препоръка № 5 – Посещавайте дерматолог

Дерматолозите могат да предоставят подробни препоръки след прегледа на бенки и обриви, за да дадат специфични съвети за кожата ви и съвети против стареене. Почти всеки може да се възползва от този вид лекари. Можете да проверите онлайн или да посетите близката поликлиника.

Разгледайте нашия

Разберете какъв тип е вашата кожа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

📞 БЪРЗА ПОРЪЧКА
close slider