Арганово масло – течно злато за кожата и косата

Аргановото масло е скъпоценен продукт, все по-често използван в козметиката. „Течното мароканско злато“ подмладява кожата и заздравява косата. Защо аргановото масло е толкова ценно?

„Течното злато“ на Мароко – така е познато аргановото масло от древни времена. Маслото се добива от дървото арган, което вирее единствено в югозападната част на североафриканската държава, наричат го още дървото на живота. Насажденията с арганови дървета са под закрилата на UNESCO, поради уникалността им и качествата на маслото, което се добива от семките на плодовете им. За добиването на един литър масло са необходими около 32 кг плодове от арган, което се равнява на годишната реколта от едно дърво. В Мароко – аргановите нас ъждения се отглеждат изключително естествено, а маслото се получава ръчно.

Познати са множество ползи на аргановото масло за здравето и красотата. Смята се, че то стабилизира нивата на холестерол, спомага регулирането на кръвното налягане, подпомага чернодробната функция, стимулира клетъчния обмен и подобрява междуклетъчния материал… Аргановото масло е богато на витамин Е, който се смята от научната общност за най-ефективния и доказан антиоксидант. Тази съставка придава на маслото противовъзпалително действие, което обяснява полезния му ефект при кожни проблеми като екземи, лишеи, акне, псориазис и изгаряния. Аргановото масло има свойството да неутрализира свободните радикали и предпазва съединителната тъкан от изменения, не само заради наличието на витамин Е, но и заради съдържанието на антираковото вещество – скотенол.

Действието на аргановото масло може да се определи и като специализирано за запазване младежкия и свеж вид на кожата. Стареенето на кожата в много по-голям процент се дължи на възпалителните процеси в слоевете й, срещу които помага витамин Е. Той има и предпазващо действие срещу другия по-популярен фактор за стареенето на кожата – въздействието на слънчевите лъчи. Аргановото масло съдържа още витамин А и полезни ненаситени мазнини, които му придават качеството вече на мощен поддържащ младостта на кожата комплекс. Тези полезни съставки подобряват микроциркулацията на кожата и същевременно я овлажняват по естествен начин, като запазват влагата й отвътре. Освен че предотвратява появата на нови бръчици, аргановото масло спомага изглаждането на кожата там където ги има. Нещо не по-маловажно за жаркото лято – маслото спира образуването на пигментни петна.

Като растителен продукт аргановото масло съдържа и ценни фенолови съединения, които са известни с действието си срещу свободните радикали – главните виновници на стареенето, възпалителните и анормалните процеси в слоевете й. Аргановото масло се прилага, както в козметичните продукти, така и в локални лекарствени средства за терапия на кожни проблеми и изгаряния. Маслото успокоява  и предотвратява появата на зачервяването. Изключително подходящо е за грижа за сухата кожа и напуканите устни.

„Течното злато“ на Мароко има и ревитализиращо и мощно действие срещу гъбички и бактерии, както по кожата, така и по ноктите. Освен това аргановото масло подхранва нокътната плочка и кожички като им придава привлекателен и здрав вид.

Аргановото масло е полезно и за косата. Установено е, че косъмът абсорбира аргановото масло 4 пъти по-бързо от кожата и ноктите, което е непостижимо за нито един от продуктите на силиконова основа. Ненаситените мастни киселини в него стимулират подхранването на космените фоликули. Косата, обгрижвана с арганово масло, остава хидратирана, защитена от ултравиолетовите лъчи на слънцето, косъмът е цял, гладък и с блясък, последното в резултат на стимулирания от „течното злато“ синтез на колаген.

Ето и някои от основните съставки в аргановото масло, на което то дължи силата си:

– Есенциални полиненаситени мастни киселини (ЕПМК)

Мастните киселини са невероятно важни и са необходими за човешкото тяло, но то не ги синтезира по физиологичен път. Така единственият начин да бъдат набавени за кожата, косата и ноктите е от външната среда под формата на етерични масла, в случая арганово масло. ЕПМК се съдържат в почти всички масла, но в аргановото масло наличното количество е най-голямо – цели 80% от състава му. Всички мастни киселини, които се съдържат в него имат антиоксидантни и овлажняващи свойства. Те са жизненоважни както за изграждането, така и за възстановяването на увредени клетъчни мембрани. Имат важна роля при своето външно приложение, за усвояваване на оптимален набор от хранителни вещества от кожата. Същевременно те за важни и за изхвърлянето на различни ненужни на организма отпадъчни продукти. Мастните киселини регулират производството на смазващ секрет от мастните жлези, като така участват активно в образуването на простагландини. Есенциалните мастни киселини са от значение за регулиране на омазняването и поддържане на здрава кожа, а чрез премахването на бръчките помагат за заличаване на белезите от стареене на кожата.

– Простагландини

Простагландините, образувани в клетката от мастните киселини с помощта на ензимите, са важни катализатори за многобройни метаболитни процеси в клетката. Имат противовъзпалителни свойства и са от значение за растежа, развитие и запазване целостта на клетката.

– Витамин Е (Токоферол)

Всичко, което напишем за значението на този мастно-разтворим витамин няма как да бъде преувеличено. Отличен антиоксидант в борбата срещу свободни радикали, витамин Е поддържа нива както на витамин А, така и на ЕНМК в тялото в оптимални граници. Със своите противовъзпалителни свойства подсилва стените на капилярите, и така предотвратява изпаряването на влагата от епидермиса на кожата. Явява се непреодолима пречка за стареенето на клетките, като ги подхранва. Установено е, че витамин Е помага за бързото справяне с различни белези по повърхността на кожата, следствие от рани и стрии. Съдържанието на Витамин Е в БИО аргановото масло е 700 мг. на 1 литър.

– Полифеноли

Полифенолите, или рзлични фенолни съединения в аргановото масло са естествени елементи на повечето растения и имат противовъзпалително, антисептично, противоалергично и антиоксидантно действие. Антиоксидантната активност помага в борбата против стареенето на кожата като запазва нейната влажност.

– Ферулова киселина

Феруловата киселина е съединение с фенолен произход, което се намира в най-изобилно количество в състава на аргановото масло. Антиоксидантната й сила се повишава още повече при излагане на ултравиолетови лъчи. Тя лесно се превръща в ефективен щит срещу вредното въздействие на така опасните за здравето на нашата кожа обедни и ранно следобедни слънчеви лъчи. Феруловата киселина разбираемо заема полагащо се мясно като важна съставка в различни серуми и козметични продукти против стареене.

– Каротеноиди

Като естествени мастно-разтворими вещества каротеноиди предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи и действието на свободните радикали. Освен, че поддържат кожата здрава, те са ефективна пречка и срещу появата на артрит в ставните тъкани.

– Стероли

Химичната структура на растителните и човешките стероли е поразително сходна, поради което стеролите в аргановото масло действат в хармония със състава на човешката кожа. В аргановото масло те изпълняват следните функции:

-запазват структурната цялост на клетъчната мембрана;

-облекчават възпаления;

-подобряват кожния метаболизъм;

-задържат влагата.

Стеролите се усвояват усвояват изключително лесно, а като основен елемент в най-външния слой на човешката кожа, служат като оптимална преграда.

Нощен серум с арганово масло

Арганово олио за коса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

📞 БЪРЗА ПОРЪЧКА
close slider