Как тютюнопушенето влияе върху кожата ви

как пушенето вреди на кожата

Състаряване, изтъняване на кожата, жълто-сив цвят на кожата – всичко това заради някакъв гаден навик. Заслужава ли си?

Непрекъснато се говори за вредното влияние на никотина върху здравето. Повечето опасни действия могат да се прочетат върху кутиите цигари, които най-сетне спряха да бъдат по-красиви от кутийка за бижута.

Проблемите със здравето обаче настъпват постепенно и незабележимо. Докато негативното влияние на никотина върху красотата се вижда още след първите няколко месеца пушене.

Пушенето ви състарява

Заедно със слънчевата светлина и стреса, никотинът също прибавя още няколко години върху лицето ви и то по най-неприятния начин.

Само от едно дръпване от цигарата, в тялото ви попадат над милиард свободни радикали, които се полепват по белите ви дробове, а оттам се разпространяват в целия организъм.

Свободните радикали са сочени за основния причинител на редица заболявания и проблеми с кожата и само анти-оксидантите и здравословният начин на живот могат да намалят щетите.

Когато говорим за състарена от пушене кожа, трябва да ви кажем също,  че терминът “лице на пушач” е признат за медицински термин още през 1985 година.

“Лице на пушач” означава преждевременно състарена кожа, бръчици около устните, очите и носа и сивеещ цвят на кожата.

Пушенето “изяжда” колагена от кожата ви

Тютюневият дим съдържа над 4 000 токсина, някои от които се вливат директно в кръвообращението, което ги отвежда до най-фините кръвоносни съдове на кожата.

Така се намалява съдържанието на колаген в кожата, който, както е известно, се грижи кожата да е еластична и свежа.

Пушенето изтънява кожата

Кожата на лицето на пушачите е много по-тънка, защото кръвоснабдяването й е нарушено, а тънката кожа се набраздява много по-лесно, обясняват лекарите.

Направено е изследване на 25 двойки близнаци, при които единият близнак е пушач, а другият – не. Чрез изследване с ултразвук е доказано, че кожата на пушачите е по-тънка с до 40%, което я прави изключително податлива на всякакви външни влияния, дехидратация и скоростно остаряване.

Най-добрият начин да забравите за всички тези неволи, е да спрете цигарите, както и да избягвате изобщо задимени помещения.

Калкулатор за отказване на цигарите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

📞 БЪРЗА ПОРЪЧКА
close slider