ИЗЧИСЛЕТЕ ВАШЕТО ИДЕАЛНО ТЕГЛО

Какво показва индексът на телесната маса?

ИТМ (индекс на телесната маса) показва в какво съотношение са вашето тегло и ръст. В зависимост от резултата на това изчисление и във връзка с вашата възраст и пол нашият калкулатор на ИТМ може да изчисли стойност, която показва, дали вашето тегло е в рамките на нормалното. В съседната таблица със стойности на ИТМ, която представя разделение на отделните групи по тегло, можете лесно да видите, дали не сте на границата на друга група. Може например да сте все още в рамките на нормалното тегло, но вече да се намирате на границата към групата на наднорменото или поднорменото тегло. В зависимост от структурата на вашето тяло и здравословното ви състояние е възможно да изглежда необходимо да увеличите или намалите вашето актуално тегло. При екстремни стойности се консултирайте с вашия лекар, за да обсъдите необходимите мерки и да намалите рисковете за здравето си. Повече за отделните групи по тегло ще откриете по-долу.

Между другото: Силно тренираните хора често имат много висок индекс на телесната маса. Затова за тях анализът на телесните мазнини е по-показателен.

Нормално тегло според таблицата

Нормалното тегло представлява желаното или оптималното тегло на един човек. То зависи от възрастта и пола. Имате повод за радост, когато вашият индекс на телесната маса като жена е между 19 и 24 и съответно между 20 и 25 за мъж. Това означава, че вашето тегло и вашият ръст са в хармония. По отношение на вашето хранене и здраве до голяма степен сте вземали правилни решения. Балансирано хранене и достатъчно движение ще ви помогнат да задържите вашето идеално тегло.

Ако вече спортувате доста, в кондиция сте и имате голям процент мускулна маса, е възможно вашият изчислен ИТМ да попадне в групата на наднорменото тегло. В този случай е до-добре да се ориентирате по процента на телесни мазнини. Ориентирането по процента на телесните мазнини е полезно също и при нормално тегло. Жените и мъжете с наднормено тегло могат с експресни диети сравнително бързо да загубят тегло под формата на вода, изхвърлена от организма. Но загуба на тегло може да се осъществи и при загуба на мускулна маса. Това може да има отрицателни последствия, когато едновременно с това се разграждат твърде малко телесни мазнини. Когато отслабвате, трябва да внимавате преди всичко да запазите или да повишите вашата мускулна маса и в най-добрия случай да разграждате мазнини.

Наднормено тегло според таблицата за ИТМ

Наднорменото тегло е разделено на три степени: наднормено тегло (стойността на ИТМ при жените е между 24 и 30, а при мъжете – между 25 и 30), затлъстяване (ИТМ при мъжете и жените е между 30 и 40) и силно затлъстяване (ИТМ при мъжете и жените е над 40). Ако имате наднормено тегло, непременно трябва да посетите лекар и да се посъветвате с диетолог, тъй като рискът от сърдечно-съдово заболяване е голям.

Не всяко наднорменото тегло е наднормено. Изчисленото според ИТМ наднормено тегло не означава задължително, че е нездравословно или че тялото не е в кондиция. Както мъжете, така и жените, трениращи силови спортове и с висок процент мускулна маса, могат, както вече обяснихме в частта за нормалното тегло, да попаднат в групата на наднорменото тегло. Въпреки това те в повечето случаи са най-здравите измежду нас.

За да получите по-добра представа за вида на вашето наднормено тегло, трябва да се консултирате с вашия лекар. Заедно с него анализирайте състава на вашето тяло по процент мазнини, мускули и вода. Въз основа на това могат да се определят цели, които не са фокусирани само върху намаляване на теглото. Често използван инструмент за измерване на вашия успех е шивашкият метър. Преди да промените начина си на хранене, измерете части на тялото, като корем, талия и гръдна обиколка. Мерете се на редовни интервали или когато забележите, че дрехите ви започват да ви стават широки. Предимството: по този начин колебанията в теглото, причинени от задържане на вода или месечен цикъл, които са видими на кантара, няма да развалят настроението ви. В крайна сметка метърът показва, че продължавате да губите обиколки.

Поднормено тегло според таблицата за ИТМ

Поднорменото тегло е точно толкова нездравословно за човешкото тяло, колкото и наднорменото. Жените са с поднормено тегло, ако техният ИТМ е под 19, а при мъжете – с ИТМ под 20. Ако имате поднормено тегло, трябва също да посетите лекар и да обърнете внимание на вашето здравословно хранене. Причините за поднорменото тегло може да са различни. Ако то е причинено от доброволно лишаване от храна (анорексия) или насилствено повръщане (булимия), моля консултирайте се с лекар. Тези хранителни разстройства засягат както мъже, така и жени на всяка възраст. В много случаи е необходима помощ от социалното обкръжение и от специалисти, за да бъде постигната промяна на хранителните навици и на възприятието.

Други причини за поднорменото тегло обхващат метаболитни заболявания, като например хиперфункция на щитовидната жлеза или диабет, възпалителни заболявания на чревния тракт, като болестта на Крон, непоносимости към храни или заболявания на черния дроб. До понижен апетит и впоследствие до поднормено тегло могат да доведат и психични фактори, като например стрес.

При всички случаи трябва да се стремите към богато на калории и мазнини хранене. Спортът и натрупването на мускулна маса също може да помогне при повишаване на ИТМ.

Затлъстяване и силно затлъстяване

Затлъстяването се среща както при мъжете, така и при жените и децата, и засяга всички слоеве на обществото. Говорим за затлъстяване, когато ИТМ при мъжете и жените е между 30 и 40, а за силно затлъстяване – при ИТМ при мъжете и жените над 40. Ако вашият резултат е такъв, ви съветваме да се консултирате с вашия личен лекар, за да проверите вашето здравословно състояние, кръвно налягане и кръвна картина. Често сърдечно-съдовите заболявания са свързани с висок ИТМ. Тук разпределението на телесните мазнини също има съществено значение. Хора с телосложение тип „ябълка“, трупат запаси от телесни мазнини около талията, а с това и около вътрешните органи. Затова те са изложени на по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания в бъдеще. Рисковете при хора с телосложение тип „круша“, със запаси от телесни мазнини около ханша и бедрата, са по-малки.

Ако тялото получава повече енергия, отколкото може да изразходва, тя се превръща в мазнини. Така с времето се натрупват излишни килограми. Други причини за повишеното тегло могат да са метаболитни заболявания, като например хипофункция на щитовидната жлеза или диабет, както и хормонални промени по време на бременност или в менопаузата.

При затлъстяване/силно затлъстяване е необходимо редуциране на теглото. Така ще облекчите не само двигателния си апарат, но с всеки килограм по-малко намалява и риска от сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет, подагра, инфаркт или инсулт.

НАШИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

ПОЧУВСТВАЙТЕ СЕ ДОБРЕ В КОЖАТА СИ

📞 БЪРЗА ПОРЪЧКА
close slider